Pogled na planinu sa visine Mesto za nezaboravne fotografije Šetnja do Crnog vrha i Velikih pleća Osveženje u Divčibaru

22.04.2022.
Ako ste uspavani, umorni i nije Vam do velike aktivnosti, panoramska vožnja žičarom je idealan izbor za Vas! Ukoliko je vedro i sunčano provod je zagarantovan.
Od Magliana najbolje da pođete autom ili taksijem do parkinga Ski staze Crni Vrh. Stepenicama se spustite do žičare, kupite karte.
Vožnja traje 15 minuta, a na vrhu staze krenete prema zapadu nekih 100m do Crnog vrha 1096mnv, gde možete napraviti pauzu i uživati u živopisnom pogledu na okolne planine: Suvobor, Kablar, Ovčar, Zajčicu i Subjel, Goliju, Kopaonik, Zlatibor, Taru, Durmitor i Zvijezdu, Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik. Obavezno se slikajte na ljuljašci.
Sa Crnog Vrha možete prošetati prema istoku do Velikih pleća (sa zadržavanjem u oba pravca oko 60min). Ako se vraćate istim putem silazak niz stazu može biti naporan, pa Vam preporučujemo alternativnu rutu kroz šumu od Obrenovačkog naselja sve do Bele kamenice pa onda uzvodno.  
U podnožju ski staze nalazi se restoran DivčiBAR,gde se možete okrepiti i odmoriti posle šetnje.

Važni saveti:
Pre nego što krenete, obavezno na Maglian recepciji proverite da li žičara radi.
Obucite se slojevito, na planini se sunce i oblaci smenjuju relativno često.
Ponesite flašicu sa vodom i energy bar za svaki slučaj.
Za ovu šetnju nije potrebna nikakva specijalna oprema, tvrđa obuća je uvek preporuka za šetnju u prirodi (meke patike nisu dobre za hodanje nizbrdo), štapovi za planinarenje su takođe vrlo korisni.
Uvek je dobro da imate neku od planinarskih aplikacija aktivnu na telefonu i obavezno kartu u offline modu - www.mapy.cz je odličan izbor.
Rezervaciju taksija možete obaviti na Maglian recepciji.
Za ovu akciju planirajte oko 2 do 4 sata u zavisnosti od toga koliko ćete se zadržavati uz put.