Deca zaita uživaju u našim planinarskim turama. Malo motivacije, dobro društvo i priroda u svom najboljem izdanju čine neverovatnu transformaciju. Obezbedite svojoj deci priliku da se sretnu sa prirodom. Čalački potok - Kanjon Bele Kamenice

25.02.2024.
Ruta srednje težine koja počinje u zaštićenom područiju Čalačkog potoka. Težina se odnosi na strmi spust u kanjon Bele Kamenice i povremene prelaske reke sa kamena na kamen. Za većinu je to najinteresantniji deo. Računajte na sigurna 2 časa pešačenja, sa decom 3 do 4h. Može se skratiti odmah nakon prvog uspona i u tom slučaju trajaće malo više od jednog sata.

Dve slike se odnose na kontrast između Čalačkog potoka koji je u prvom stepenu zaštite i trenutnu situaciju sa degradaciom kanjona Bele Kamenice (na sreću rešenje za ovaj problem je vrlo blizu). Ipak, sjajna lekcija za sve nas kako naš životni stil svakodnevno narušava našu životnu sredinu.

Dužina staze 3,9km
Najviša tačka 1043 mnv 
Najniža tačka 883 mnv Kanjon Bele Kamenica
Ukupno uspona/silaska 190m

Plan rute:
Od Maglian Campusa je najbolje krenuti autom i parkirati se na parkingu Ski staze Crni Vrh.
Sa parkinga se kreće uzbrdo prema šumi i poslednjim vikendicama na toj strani Divčibara. Od vikendica stmo se spuštamo prema kanjonu Čalačkog potoka. Kad stignemo do potoka stazom idemo levo (severno). 
Uz potok se ide nekih 300m i onda se prelazi sa druge strane potoka i penje na greben. Na grebenu nailazimo na stazu koji vodi ka Kraljevom Stolu i nastavljamo tom stazom uzbrdo nekih 600m gde skrećemo sa puta desno prema kanjonu Bele Kamenice. 
Čeka nas najzahtevniji deo staze - silazak u kanjon Bele Kamenice.
Kroz kanjon se vraćamo do DivchiBara i nakon okrepljenja vraćamo na parking i u Maglian.

Track možete pratiti preko aplikacije www.mapy.cz. Prilikom skidanja aplikacije obavezno preuzmite kartu Srbije za korišćenje u Offline modu, s obzirom na to da u jednom delu staze nema internet signala.