Deca zaita uživaju u našim planinarskim turama. Malo motivacije, dobro društvo i priroda u svom najboljem izdanju čine neverovatnu transformaciju. Obezbedite svojoj deci priliku da se sretnu sa prirodom. Upoznajte kanjon Stražarskog potoka.

25.02.2024.
Avanturistička staza koiom najčešće otvaramo planinarenje na Divčibarama. Jedna od kraćih staza ali srednje tehnički zahtevna, sa jednim strmim spustom u kanjon i opcionim spuštanjem niz vodopad. Računajte na manje od 2 časa pešačenja, sa decom možda malo više. 

Dužina staze 2,7km
Najviša tačka 979 mnv  
Najniža tačka 910 mnv 
Ukupno uspona/silaska 69m

Plan rute:
Od Magliana se kreće prema Golubcu i pratimo asfaltni put koji vodi prema kanjonu. Posle poslednje kuće sa desne strane silazimo sa puta i ulazimo u kanjon. Nakon samo 100m već smo u kanjonu, na ušću dva potoka. U zavisnosti od vodostaja biramo najpovoljnije mesto za prelazak potoka i dolazimo do vodopada.
Pogled na vodopad je najbolji sa donje strane i spust je rezervisan za one koji se ne plaše da koriste i ruke i noge, a bogami i da se malo isprljaju. Preporuka je da se ne spuštate niz vodopad sami.
Nakon pauze i uživanja u pogledu vraćamo se u Maglian kanjonom Stražarskog potoka.

Track možete pratiti preko aplikacije www.mapy.cz. Prilikom skidanja aplikacije obavezno preuzmite kartu Srbije za korišćenje u Offline modu, s obzirom na to da u jednom delu staze nema internet signala.